User Profile: sentiasapanas

Show pings in: English | Malay | All

 

sentiasapanas

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 364

14 Lokasi Pelancongan Menarik di Tambunan

Tambunan, Sabah, sememangnya sebuah daerah yang mempunyai keunikan yang tersendiri kerana mempunyai tempat-tempat unik dan menarik yang mungkin tiada di tempat lain sebagai lokasi pelancongan sempena cuti-cuti bersama keluarga. Mengikut cerita dahulu kala, nama Tambunan ini adalah gabungan di antara...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
2 days and 20 hours ago.

 

Metabolisme Rendah Punca Sukar Untuk Kurus!

Apa kaitan kadar metabolisme dengan berat badan? Kenapa metabolisme rendah boleh menyebabkan seseorang itu sukar untuk kurus? Metabolisme ialah satu keadaan atau kadar penghasilan tenaga dalam badan kita yang mana ia dikawal oleh enzim dan hormon. Ia bukan sahaja menukarkan makanan menjadi tenaga malah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
3 days and an hour ago.

 

Sejarah Sandakan Death Marches, Kawad Maut Sandakan

Kawad Maut Sandakan (ejaan lama kawat) adalah kejadian paling buruk diketahui telah menimpa tentera Australia dan British semasa menjadi tawanan Perang Dunia Kedua, dalam siri kejadian yang mengakibatkan kematian sehingga 6,000 orang awam dan tahanan perang pihak Berikat. Semua tawanan ini ditahan oleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
3 days and 5 hours ago.

 

Sambutan ANZAC Day

Sambutan Hari ANZAC (ANZAC Day) disambut pada setiap 25 April setiap tahun bagi memperingati perjuangan anggota tentera gabungan Australia dan New Zealand ketika Perang Dunia Pertama khususnya pertempuran di Gallipoli, Turki. ANZAC adalah singkatan kepada Australian and New Zealand Army Corps dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
3 days and 8 hours ago.

 

Bagaimana 'Skim Ponzi' Smartphone USD$4 Akhirnya Terkubur

Sejak dari hari pertama pengumuman harga Freedom 251 yang berpangkalan di India ini, pelbagai spekulasi yang diterima oleh syarikat ini. Mana tidaknya, telefon pintar Freedom 251 ini bakal dijual dengan harga serendah $4 USD. Memang tidak masuk akal memikirkan harga sebiji Big Mac juga lebih mahal...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
3 days and 19 hours ago.

 

3 Punca Utama Penyakit Kurang Darah Merah (Anemia)

Anemia atau kurang darah merah merupakan gangguan darah yang paling biasa, puncanya adalah pelbagai dan bagi wanita-wanita yang datang haid, kekurangan ferum dalam diet merupakan kesan utama akibat kekurangan sel darah merah. Terdapat kira-kira 30% wanita yang tidak hamil pada lingkungan umur subur, 38%...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
3 days and 23 hours ago.

 

Kepentingan Harta Intelek dan Hak Cipta Dalam Bisnes

Kreativiti dan inovasi tercipta hasil dari pemikiran dan daya intelektual seseorang. Kreativiti dan inovasi bermula dengan cetusan idea. Kemudian diterjemahkan dalam bentuk tindakan dan perlaksanaan. Kreativiti dan inovasi dalam perniagaan wujud dalam pelbagai bentuk. Antaranya mencipta sesuatu produk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
4 days and 2 hours ago.

 

Ketahui Punca Leher Atau Kelenjer Anak Bengkak Dan Rawatannya

As-salamua’laikum doktor. Anak saya berumur 5 tahun, mula-mula ada kelenjar yang membengkak di leher anak saya, kelenjar tu tidak pernah susut tapi sekarang ini semakin banyak pula kelenjar yang tumbuh. Yang terbaru terdapat kelenjar di celah-celah kelengkangnya. Saya sudah bawa dia berjumpa doktor di...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
4 days and 5 hours ago.

 

Sambutan Hari Harta Intelek Sedunia, World Intellectual Property Day

Sambutan Hari Harta Intelek Sedunia, World Intellectual Property Day disambut pada 26 April setiap tahun untuk meningkatkan kesedaran masyarakat awam tentang apa itu harta intelek dan bagaimana ia menggalak bukan saja perkembangan muzik, kesenian dan hiburan tetapi juga inovasi produk dan teknologi. ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
4 days and 8 hours ago.

 

9 Tips Beli Rumah Lelong, Peguam Ini Kongsi Panduan Terbaik

Ramai yang dah tahu tentang pasaran rumah lelong. Dengar macam best je, sebab listing rumah lelong memang banyak yang murah. Tapi bagi yang baru berjinak-jinak tu, jangan pulak korang main terjah dan terus beli. Gambar hiasan. Hakikatnya bila nak beli rumah lelong, wajib ada ilmu dulu. Duit deposit...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
4 days and 20 hours ago.

 

Sejarah Bagaimana Orang-orang Melayu Menyelamatkan Raja Mereka

Hari ini kita belajar sejarah. Supaya rakyat Malaysia dan terutamanya kaum Melayu boleh mengetahui asal-usul dan perjalanan sejarah mereka. Kebanyakan orang Melayu buta sejarah, mungkin kerana sikap tidak rajin membaca. Jika rajin membaca pun, mungkin hanya membaca berita hiburan atau gossip. Jika...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
5 days and an hour ago.

 

9 Bahaya Tekanan Darah Rendah, Punca, Simptom Dan Rawatan

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa anda terasa hendak pitam atau pening ketika hendak bangun setelah duduk terlalu lama atau selepas menundukkan kepala? Apa puncanya? Kenapa keadaan tersebut terjadi dan pernahkah terfikir bahawa anda mempunyai masalah kesihatan? Lazimnya apabila situasi tersebut...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
5 days and 5 hours ago.

 

Sambutan Hari Pertabalan Yang Dipertuan Agong

Upacara Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong adalah salah satu hari yang dinamakan sebagai "Hari Kolar" maka, kolar harus dipakai bagi semua penerima Darjah Kebesaran dengan Kolar. Apabila memakai Kolar Darja Kebesaran, selempang bagi Darajah Kebesaran yang sama tidak harus...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
5 days and 8 hours ago.

 

17 Spesis Penguin Yang Wujud Di Dunia

Di seluruh dunia terdapat 17 hingga 19 spesis penguin, namun bergantung kepada dua spesies Eudyptula adakah juga dianggap sebagai spesis penguin. Walaupun penguin berasal dari belahan bumi selatan, namun penguin bukan hanya ditemui di Antartika saja. Terdapat tiga spesis penguin yang hidup di daerah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
5 days and 17 hours ago.

 

Jenis-jenis Harta Intelek

Harta intelek (intellectual property atau IP) merupakan istilah yang merujuk kepada beberapa jenis ciptaan fikiran berlainan yang hak esklusif diakui di bawah bidang undang-undang berkait. Di bawah undang-undang Harta intelektual, pemilik diberikan hak esklusif tertentu bagi pelbagai aset tidak nyata,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
5 days and 21 hours ago.

 

Sejarah Penyakit Malaria Yang Berjaya Membunuh Jutaan Manusia

Perkataan malaria berasal dari perkataan Itali, mal‘aria, yang bermaksud udara yang teruk dan sudah menular di kalangan masyarakat Rome berabad lamanya yang ketika itu dikaitkan dengan udara kotor yang datang dari kawasan berpaya. Secara kebetulan, kawasan yang berair dan berpaya adalah sumber...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
6 days and an hour ago.

 

Nama-nama Bulan Dalam Islam Dan Maksudnya

Taqwim dikenali sebagai kalendar Islam atau Kalendar Hijrah yang disebut dalam bahasa inggeris “Islamic Calendar” digunakan dikebanyakan Negara Islam bagi menentukan hari-hari kebesaran Islam. Bulan dalam bahasa Arab disebut “Al-Syahru” bermaksud bulan yang merujuk kepada bulan-bulan yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
6 days and 5 hours ago.

 

Sambutan Hari Penguin Sedunia, World Penguin Day

Sambutan Hari Penguin Sedunia, World Penguin Day disambut pada setiap 25 April setiap tahun yang bersamaan dengan tarikh permulaan burung penguin mula berhijrah ke utara. Pada hari sambutan ini juga, kita berpeluang untuk belajar mengenali dan menghargai salah satu penduduk asal Antartika. Pada hari...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
6 days and 8 hours ago.

 

'18888888888' Berharga RM75.7 Juta, Nombor Telefon Paling Mahal Di Dunia!

Di China, nombor 18888888888 berjaya dilelong pada harga 120 juta yuan (RM75.7 juta) sekaligus memecah rekod dunia sebagai nombor telefon paling mahal. Harga itu tidak termasuk telefon, masa panggilan atau caj data. Dalam bahasa Mandarin, sebutan angka lapan berbunyi seperti kemakmuran dan disifatkan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
6 days and 18 hours ago.

 

Perbezaan Antara H1N1 Dan H5N1 Yang Anda Wajib Tahu

Orang ramai dinasihatkan supaya jangan keliru tentang penyakit H1N1 yang sememangnya berbeza dengan wabak H5N1 berikutan viral berita kematian seorang wanita mengandung yang kononnya disebabkan H1N1. Influenza A H1N1 dan H5N1 (Avian Influenza) adalah dua wabak penyakit yang berbeza. H1N1 H1N1 adalah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog sentiasapanas sentiasapanas via SentiasaPanas
6 days and 22 hours ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »