User Profile: kerjasendirijb

Show pings in: English | Malay | All

 

kerjasendirijb

Your avatar

Real Name: kerja sendiri

Member Since: 30th March 2015



Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 7

Boikot Boleh Jadi Mimpi Ngeri Peniaga Sama ada Kecil atau Besar

Adakah anda tahu betapa dahsyatnya isu boikot ni? Tidak kira betapa besarnya hasil untung sesebuah perniagaan, boikot yang berterusan boleh mengakibatkan rugi yang mendadak. Contohnya High 5 gulung tikar pada bulan Jun 2016.Kotornya kilang roti High 5.High 5 bukan jenama roti peniaga tepi jalan tapi tetap...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 week and 5 days ago.

 

641 Produk Jenama Bukan Islam

100 Plus4345 Star7 Rings7778889SpotA.RamliA1AAAAAA Golden TasteAceActiveGuardAdventist BakeryAfdal (Kordial)AfieraAik CheongAir BullAlaisyahAlhamiAliCafeAliteaAman (Beras)Ammeltz Yoko YokoAngelAntabaxApacheApolloAromaAsianMealsAyam A1Ayam BrandAyam PiruAyamaduBPB2Baa..gus (Ibumie)Baker’s...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 weeks ago.

 

434 Produk Jenama Islam di Malaysia

19011Azam2PuteriAbdul SalamAbessAdabiAdelaAdilahAfa TeaAfdal (cendol)Afy HaniffAGD Fresh MeatAgromasAhmadiah CoffeeAida ChocsAikenAin’s TreatAiryssAK KordialAkmalAl AminAl HafeezAl Jannah Mahkota Dewa (MLM)Al-AinAl-IkhsanAl-KhairaAl-SyifaAlfalfaAlhadiAlhikmahAlifAliGuarAlla...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 weeks ago.

 

Resepi Coto Makassar untuk Penggemar Sup/Soto

Coto makassar ni makanan orang Bugis. Makanan ni cukup terkenal di Sabah. Kalau kat Johor ni saya tak nampak lagi coto makasar dijual secara meluas buat masa ni.Coto makasar semangkuk!Tanpa buang masa jom study resepi coto makassar..Bahan-bahannya :1 kg tetel500 gm paru1 tin susu cair400 gm kacang tanah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 weeks and 3 days ago.

 

Hijrah Dari Negatif Kepada Positif Atau Sebaliknya?

Hijrah secara mudahnya bermaksud pindah. Sebenarnya hijrah bukan setakat pindah dari satu tempat ke tempat lain. Maksud atau pengertiannya lebih dari tu.Gambar hiasan dari permohonan.Bila waktu sesuai nak berhijrah?Nak tunggu orang tegur?Nak tunggu ada peluang?Nak tunggu ada semangat?Tak payah tunggu orang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 weeks and 4 days ago.

 

Merdekakan Kewangan Anda

Maksud asal merdeka ialah bebas. Kalau nak detailkan lagi maksud merdeka mungkin maknanya lebih mendalam.Bendera Malaysia dari wikipedia.Merdeka? Merdeka!Dalam topik kali ni saya nak kongsikan pasal merdekakan diri dari masalah kewangan. Kepada yang memang takde masalah kewangan tu bersyukurlah kepada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
3 weeks and 2 days ago.

 

12 Jenis Produk Kosmetik Yang Bahaya

Sila boikot produk-produk keluaran yang ada dalam artikel ni. Bukan tak nak support produk buatan Malaysia, cuma tolak produk-produk yang merbahaya je. Tak kiralah produk tempatan atau luar, kalau bahaya kita boikot.Bahaya bahan terlarang dalam produk kosmetik.Ada 12 jenis produk dari 7 founder yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and a week ago.

 

Pasaraya Tak Mengaku Jual Daun Ketum

Ada ke pasaraya tertentu yang jual daun ketum? Kalau individu tertentu yang jual daun ketummemang ada sebelum ni.Jom jom jom teruskan baca..SEREMBAN 3 Ogos - Pasar raya Family Store Ampangan di Taman Cengal Utama di sini menafikan dakwaan premis itu menjual daun ketum seperti yang tular dalam media...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and 2 weeks ago.

 

Pelajar digalak berniaga sambil belajar

Bak kata pepatah, melentur buluh biar dari rebungnya. Pelajar berusia belasan tahun atau awal 20 tahun digalakkan berniaga walaupun secara sambilan.NAZRI IDRIS (empat dari kanan) bersama Chew Seh Yong (tengah) dan Nur Azureen Jaafar (tiga dari kanan) bergambar dengan wakil syarikat-syarikat selepas majlis...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and 2 weeks ago.

 

Apa itu Ghost Smoke?

Ghost Smoke tu gula-gula yang mengeluarkan asap bila dikunyah. Budak-budak suka makan gula-gula ni.Nampak tak? Kalau tak nampak cuba tengok gambar lagi satu ni..LEBIH 50 premis perniagaan di Pulau Pinang diserbu penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) susulan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and 3 weeks ago.

 

Ecomart Sabah Bekalkan Bangkai Ayam?

Viral di Whatsapp group Ecomart Cold Storage di Sabah jadi pengedar ayam tak disembelih ikut cara Islam. Perkara macam ni tak boleh dirahsiakan sebab melibatkan ramai orang Islam di Sabah.Gudang EcomartMana boleh biarkan perkara macam ni.Masalah ni berat. Tak boleh pandang remeh je.Ayam mentah.Lori-lori...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and 3 weeks ago.

 

Jangan Masuk Kedai Serve no pork

Kalau ada kedai makan letak sign "serve no pork", anda nak masuk ke? Takde babi kan? Makanan haram tu cuma babi je ke?Restoran non muslim yang ada tampal " serve no pork".Jom baca dulu berita ni.KOTA KINABALU: Isu penggunaan pelekat ‘Serve No Pork’ di kebanyakan premis makanan milik peniaga bukan Islam...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
1 month and 3 weeks ago.

 

Mahalnya Dekoder Astro

Tersebutlah kisah benar dari seseorang yang saya kenal. Nama dia Zam (bukan nama sebenar). Kisah ni berlaku masa dia amik cuti kerja.Logo image credit to wikia.Apa masalah Zam?Zam takde masalah cuma dekoder Astro Njoi nenek dia rosak. Tak tahulah apa punca rosak jadi Zam bawaklah dekoder Njoi neneknya tu ke...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 months ago.

 

Tambang Grab naik mulai 12 Julai?

Seriously Grab nak naikkan harga tambang mulai 12 July 2019? Apasal nak naik pulak ni? Angkara orang ini ke yang tak senang duduk tengok orang ramai pilih Grab sebagai pemandu atau penumpang?Grab naik harga ke?Apa-apa hal, baca dulu statement dari pihak Grab pasal kenaikan harga tambang ni.KUALA...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 months and a week ago.

 

Pau Panas kena Borong!

Ada sorang makcik jual pau kat tepi jalan. Menurut orang yang pernah beli pau dari dia kata memang sedap.Pau panas tepi jalanSiapa yang borong pau panas makcik ni? Kat mana dia berniaga?Info pasal pau panas :Harga : RM1.60Lokasi : Jalan PPH Ulu Kinta,31150 Ulu Kinta, Perak.Waktu Niaga : Isnin - Jumaat 2...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 months and 2 weeks ago.

 

Jual Dadah untuk Sara 2 Isteri

Buat apalah jual dadah. Menyusahkan orang ramai je. Habis anak-anak muda kita terjebak.MOHD. FAHMI VISUVANATHAN ABDULLAH (tengah) memegang sebungkus dadah yang dirampas.Hasil haram bagi isteri-isteri dan anak-anak makan tak rasa bersalah ke?Meh baca sikit petikan berita..KUALA LUMPUR - Tindakan seorang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
2 months and 3 weeks ago.

 

Niaga Raya

Ada peniaga cuti sehari je beraya lepas tu sambung berniaga macam biasa. Ada jugak yang ambil cuti 3 atau 4 hari atau seminggu baru berniaga. Kat kawasan kubur raya pertama pun ada orang berniaga.Image ucapan raya dari matdespatchBerniaga ni tak kira time sebelum atau selepas raya.Ada peluang tu berniaga...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
3 months and a week ago.

 

Jual Ketum di Bulan Puasa

Ada satu orang lelaki umur 32 tahun nak try jual air ketum masa orang lain sibuk jual juadah berbuka puasa. Lokasi dia tepi jalan Taman Serai Wangi, Padang Serai kat Kulim. Tu dia tu dia tu dia...99 bungkus air ketum.Sebungkuih RM6 ka RM8 dia juai.Apa jadi masa dia tengah jual air ketum? Kena tahan polis...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

Bazar Cashless Sesuai di Malaysia?

Anda pernah dengar pasal bazar kashless yang viral baru-baru ni? Kalau nak tahu, bazar tanpa tunai ni kat Kampung Baru di KL.Dari kiri yang angkat tangan ialah CEO Touch n Go Sdn. Bhd, Syahrunizam Samsudin, Puteri Sultan Selangor, Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharafuddin Idris Shah bersama...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

Jadilah Pembeli yang Berakhlak

Di bulan puasa ni kena banyak bersabar. Jangan jadikan bulan Ramadhan sama macam bulan-bulan yang lain. Always think positive.Epok-epokApa yang saya nak share kali ni?Sebagai penjual epok-epok saya tak suka orang pegang sebab sibuk nak tahu panas ke tak. Dari tahun lepas dah ada pelanggan jenis macam ni.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog kerjasendirijb kerjasendirijb via Kerja Sendiri
4 months and a week ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 Next »