User Profile: hasrulhassan

Show pings in: English | Malay | All

 

hasrulhassan

Your avatar

Real Name: hasrulhassan

Member Since: 5th May 2011


the author of panduan menulis blog - www.hasrulhassan.com


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 13

5 Alasan Kenapa Harus Buat Bisnes Tudung

Siapa yang teringin nak buat bisnes tudung secara sampingan? Aha .. ini peluang baik terutama sekali surirumah yang mahu menceburi bisnes menjual tudung ini. Kalau tak reti dan tak tahu nak bermula, maka bolehlah dapatkan sebuah ebook yang baru sahaja diterbitkan oleh pihak Klikjer, iaitu Bisnes Tudung. 5...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
9 hours and 49 minutes ago.

 

Senarai 53 Parti Politik di Malaysia Beserta Logo Rasmi

Jika anda masih belum mengetahui kesemua 53 parti politik yang ada di Malaysia, maka mungkin post saya kali ini boleh membantu. Saya telah menyenaraikan kesemua 53 parti politik yang telah didaftarkan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia sebelum 1 April 2018. Penyenaraian 53 parti politik...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
10 hours and 12 minutes ago.

 

6 Peringkat Pilihan Raya Harus Ketahui

Pilihan Raya Umum (PRU) ke 14 bakal tiba tak lama lagi. Ramai lagi yang masih lagi tidak tahu mengenai peringkat-peringkat dalam proses pilihan raya yang dijalankan di Malaysia. Proses pilihan raya di Malaysia dikemudikan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR). SPR adalah sebuah suruhanjaya yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
12 hours and 8 minutes ago.

 

10 Tips Penting Tentang Telur Bila Nak Buat Kek Biskut

Hari ini saya nak berbagi tips gratis yang sangat penting untuk pembuatan kek, biskut dan juga kuih-muih yang melibatkan telur. Tips ini adalah untuk memastikan mana-mana kek, biskut atau kuih yang dibuat menggunakan telur akan rasa lebih enak, gebu dan juga tidak ada bau hanyir telur. Pernah tak anda...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 day and 10 hours ago.

 

iPad Baru, 9.7 Inci Harga MYR1449

Menarik betul iPad baru versi 2018 yang baru sahaja keluar. Ia berukuran 9.7 inci, dan sudah mula dijual secara rasmi dengan harga RM 1449. Harga yang dinyatakan adalah untuk iPad berkapasiti 32GB, untuk storan lebih besar, iaitu 128GB, beza cuma RM400. Saya baru dapat maklum yang iPad baru 2018 ini sudah...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 4 hours ago.

 

Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018

Dah lama tak nampak rakan-rakan blogger buat segmen ni. Kali ini, saya nak anjurkan sebuah segmen untuk semua blogger Malaysia. Rasanya inilah segmen pertama saya buat untuk tahun 2018. Segmen khas untuk rakan blogger ini dinamakan Segmen Blogwalking Ramadan-Raya 2018. Segmen ini saya anjurkan untuk projek...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 8 hours ago.

 

Masalah Pilih IPT Sesuai, Cuba Cara Mudah Ini

Saban tahun, ada ramai yang mahu melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi atau ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Musim mencari tempat ke IPT ini akan menjadi semakin meriah setiap kali keputusan peperiksaan awam utama diumumkan, misalnya Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Dan apabila waktu ini...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 10 hours ago.

 

Gaji Lionel Messi RM119,073 Seminit

Wow. Gaji Lionel Messi, pemain bolasepak antarabangsa ini cecah RM 119, 073 seminit! Ini menjadikan Lionel Messi, yang kini sedang menyarung jersi pasukan kelab Barcelona sebagai pemain bolasepak dengan pendapatan termahal mengatasi Cristiano Ronaldo. Perghh... untungnya punyai bakat dan kelebihan seperti...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 11 hours ago.

 

Panduan Memasak Pelbagai Jenis Biskut dan Kek Sedap

Siapa mahukan panduan untuk buat pelbagai jenis biskut dan kek? Apatah lagi bila tiba musim perayaan, saya pasti resepi-resepi biskut dan kek menjadi pilihan. Malah, ia juga popular semasa musim cuti sekolah di mana banyak majlis pertunangan, pernikahan dan perkahwinan diadakan. Saya nak kongsikan kepada...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 13 hours ago.

 

Tempat-Tempat Menarik di Port Dickson, Sesuai Untuk Percutian Keluarga

Mencari tempat menarik untuk dikunjungi di Port Dickson dalam percutian keluarga anda? Aha .. kali ini saya nak kongsikan sedikit pengalaman serta info berkaitan tempat menarik yang terdapat di sekitar Port Dickson, Negeri Sembilan. Port Dickson memang dikenali sebagai lokasi dan tempat menarik untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
2 days and 13 hours ago.

 

4 Tips Rangsang Perkembangan Bayi Agar Bijak

Seronok tak kalau anak-anak anda di usia masih kecil sudah boleh dan gemar membaca? Aha... sesungguhnya anak-anak yang boleh dan dapat membaca pada awal usia akan bantu dalam proses pembelajaran dan menjadikan mereka lebih pintar. Dari pengalaman saya, anak dah boleh diajar untuk membaca seawal berusia 3...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
3 days and 6 hours ago.

 

Jom Kurangkan Gula Sebagai Lifestyle Sihat

Kempen manis, tetapi kurangkan gula. Tak lama lagi akan tiba bulan Ramadan, ia mungkin menjadi satu tempoh terbaik untuk mengurangkan gula dalam pengambilan makanan. Dan mudah-mudahan ia membawa kepada bulan seterusnya dan kekal sebagai satu lifestyle atau gaya hidup yang sihat. Jom Kurangkan Pengambilan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
4 days ago.

 

Seronok Dapat Jumpa Kawan Lama Zaman Sekolah

Bila dah umur cecah 40an ni, setiap kali bertemu rakan sekolah lama .. pasti akan rasa teruja. Yelah, lama tak bertemu dan bersua. Banyak cerita gitu. Seronok Dapat Jumpa Kawan Lama Zaman SekolahBaru-baru ini, saya telah berkesempatan untuk bertemu rakan-rakan sekolah lama saya menerusi satu aktiviti yang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
4 days and an hour ago.

 

Cara Letak Link WhatsApp Untuk Mudahkan Pelanggan Contact

Ramai peniaga yang masih tidak tahu bahawa mereka boleh buat link atau pautan untuk mudahkan pelanggan menghubungi telefon menerusi aplikasi WhatsApp. Jika anda masih gunakan cara lama dengan meletakkan nombor telefon samada dalam blog atau media sosial, baik anda gunakan cara ini kerana ia lebih mudah, dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
4 days and 2 hours ago.

 

Cara Letak Dokumen PDF Dalam Blog Post Atau Artikel Blog

Hari tu, ada rakan blogger tanya saya .. bagaimana nak letakkan dokumen berbentuk PDF dalam satu blog post atau artikel dalam blog. Hmm ... saya minta maaflah sebab ambil masa nak menulis mengenai cara nak letak dokumen PDF ni dalam blog. Kena ada mood unik jika nak tulis mengenai tips blogging ni .. haha. ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
4 days and 5 hours ago.

 

Jangan Biar Sakit Lutut Jadi Kronik, Baca Tips Rawatan Yang Ada

Sakit lutut, ketahui tips rawatan dan cara nak atasi. Dalam usia yang semakin meningkat, nak tak nak .. kena akui bahawa tubuh badan bukan lagi seperti dulu. Boleh dikatakan hampir semuanya, luar dalam sudah dimamah usia. Kalau nak 'servis' pun .. makan belanja besar .. haha. Apa Perlu Buat Kalau Sakit...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
4 days and 8 hours ago.

 

Selamat Hari Lahir Najmi, Alhamdulillah Dah Berusia Setahun!

Selamat Hari Ulangtahun pertama buat anakanda bongsu Hasif Najmi. Hasif Najmi yang lahir bulan Mac setahun yang lalu kian membesar bagai johan ... alhamdulillah. Dilahirkan waktu hampir tengah malam pada 27 Mac 2017, Hasif Najmi menjadi penyeri baru dalam keluarga kami. Najmi - Anak Bongsu Saya, Dah Berusia...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
6 days and 3 hours ago.

 

Semak Kelebihan Blog/SEO Menerusi Website Grader Hubspot

Anda pernah semak kekuatan atau grade SEO blog anda menerusi Website Grader tak? Jika belum, bolehlah mencubanya secara percuma. Menerusi Website Grader, anda boleh lihat kekuatan blog anda dari segi SEO, capaian serta keselamatan. Website Grader disediakan percuma oleh Hubspot. Semak Kekuatan Blog Menerusi...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and a day ago.

 

Pertama Kali Ziarah Masjid Beijing, Rantau Panjang - Masjid Cina Pertama di Malaysia

Tahukah anda, Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra atau lebih dikenali sebagai Masjid Beijing adalah masjid dengan senibina Cina yang pertama dibina di Malaysia. Ianya terletak di bandar Rantau Panjang, Kelantan. Ia sebuah masjid yang unik, dan semestinya ia patut menjadi monumen penting untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and a day ago.

 

Tak Ada Kabel, Susah Nak Kerja Kerajaan

Kalau tak ada kabel, jangan haraplah nak dapat kerja kerajaan, apatah lagi nak lulus dalam temuduga. Persepsi ini dah lama ada dan wujud sejak wujudnya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang mengelolakan pengambilan jawatan dalam kerja kerajaan. Jujurnya, saya sewaktu awal mencari kerja pun ada anggapan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN - Best Personal Blog Site
1 week and 2 days ago.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next »