User Profile: empayarutama

Show pings in: English | Malay | All

 

empayarutama

Your avatar

Real Name: EmpayarUtama

Member Since: 11th August 2011


part time blogger, part time auditor, part time accountant, but full time father to a family...


Blogs:

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 1 of 6

Salam Lebaran, Semoga Sihat Sentiasa

Hati... Bertabahlah dengan segala ujian"Ampun maaf..Ku pohonkan di angin lalu..Ampuni anakmu..Dari segala keringan dosa.."Sebahagian lirik lagu 'Lambaian Aidilfitri' Bukan lagu raya...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 weeks ago.

 

Perang Dunia Ketiga

Tempoh PKP masih berbaki hingga 12 Mei 2020.Awal pagi 1 Mei 2020 laman web 'prihatin perkeso' baru keluarkan notis penutupan, tetapi tarikhnya di'backdated'kan kepada 22 April 2020. Screenshot ada kat bawah. Kenapa jadi begitu? Menteri Sumber Manusia pula kata Perkeso masihmenerima permohonanProgram...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
1 month ago.

 

e-Commerce

Kita sudah diberi pesan, "Jika Tak Pasti - Jangan Sebar". Bila disebar juga, banyak pro dan kontra akan keluar.Lebih teruk, ianya boleh jadi perbalahan pada hal isu asal bermula dari pihak lain...Sepanjang PKP ni kita tau kedudukankewangan ramai pihak makin kurang. Tapi masa-masa camnilah banyak tawaran...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
1 month and a week ago.

 

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) vs Program Subsidi Upah (WSP)

Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) – Untuk Pekerja1. Antara Pakej Rangsangan Ekonomi Pertama, diumum pada 16.3.20202. Telah dibuka pada 20.3.2020, layari laman web PERKESO untuk borang ERPC-193. Untuk Majikan yang telah keluarkan Notis Cuti Tanpa Gaji (CTG) bermula 1.3.2020. Notis CTG perlu jadi dokumen...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 months and a week ago.

 

Situasi Menang Menang

Pagi semalam pos satu cerita pasal nak buat 'win-win situation' dan cuba kekalkan keharmonian antara majikan dengan pekerja.Belah petangnya, Menteri Sumber Manusia buat kenyataan seperti di bawah:Majikan, walaupun setengah bulan tidak beroperasi:- Masih kena bayar sewa bulanan premis- Masih kena bayar...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 months and 2 weeks ago.

 

Keharmonian Antara Pekerja Dan Majikan

Tiba tiba je staff bertanya tentang cuti sempena tempoh perintah kawalan pergerakan sepanjang 14 hari ni. Itupun selepas tular beberapa maklumat yang tidak tepat menerusi fb dan beberapa medium sosial.Sebenarnya pihak yang betul untuk dirujuk adalah majikan mereka sendiri – spesifiknya HR mereka. Bila...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 months and 2 weeks ago.

 

Masa Masa Bosan

Kalau korang bosan dan ada sikit masa, korang buat apa ya?Aku kalau gi kerja, bila time nak balik akan ambik 5 ke seploh minit men game. Aku tak berapa gemar bukak fesbuk atau wazap sebab kalau dah tertengok fesbuk tu; bukan kata 5 minit. Boleh jadi 50 minit pun tak habis nak skrol huhuhu.Jadi aku men game...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 months and 3 weeks ago.

 

Semoga Dipermudahkan Urusan

Ahad ini, 26/01/2020 merupakan hari yang istimewa buat salah seorang ahli keluarga kawan aku. Dia minta kalau boleh buatkan satu posting sebagai kenangan dan appresiasi dari ahli keluarga yang tak dapat hadir ke majlis beliau.Aku tanya kenapa tak pergi? Takde jemputan katanya. Ohhh begitu.Memang tak perlu...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
4 months and a week ago.

 

Pinjaman Kenderaan 100% ?

Pinjaman kenderaan 100% ? Biar betik.Pepagi gi sarapan ada pakcik tanya camana nak dapat 100% pinjaman kereta. Aku ingat dia salah tanya orang, tapi betul dia tanya kat aku.Issshhh aku nih buat akaun syarikat dan bayo gaji je. Tapi aku cuba jugajawab semampu boleh. Ada 2 kategori kenderaan, Baru dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
4 months and 2 weeks ago.

 

eBook Percuma

Sempena tahun baru 2020 ni aku sekadar nak berkongsi je. Siapa yang dah tau dan dah buat, pastu baca pulak entri aku nih - kira siaran ulangan je lah hehe.Sebetulnya dulu-dulu aku terfikir, bila dah banyak beban kerja sampai lima nam tempat; ada blog tapi terbengkalai cenggitu je, buatlah sesuatu untuk blog...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
5 months ago.

 

Ejen Ali The Movie

Sempena Gerhana Matahari siang tadi, aku abadikan gambar ni buat kenangan.Haa cerita pasal Ejen Ali The Movie ni. Memula ditayangkan, kitorang dah tengok tapi masa tu tak cukup korum. Hero dan Puteri sulung lom balik bercuti lagi. Terlanjur takde rancangan apa-apa sempena cuti umumsemalam, gi ulang...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
5 months and a week ago.

 

PERKESO Portal ASSIST

Buka saja laman iPERKESO - terus keluar mesej cam kat bawah. Ishhhh tinggal enam belas hari, lebih tepatnya sebelas hari kerja je lagi untuk siapa yang guna iPERKESO beralih ke PERKESO portal ASSIST yang lebih terperinci.Selalunya kalau pejabat kerajaan, masa masa kecederaan cam ginilahpara majikan / wakil...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
5 months and 2 weeks ago.

 

Cukai Digital

Ishhh tengah sibuk siapkan 'closing' untuk beberapa tempat kerja, terperasan pula pasal cukai digital ni.Belum sempat lagi nak baca lebih teliti cuma apa yang aku faham, secara kasarnya cukai ni dikenakan juga kepada individu.Banyak juga maklumat yang belum aku sempat nak tengok biarpun pcdepan mata...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
5 months and 3 weeks ago.

 

Belajar Buat Mini BONSAI - Santalia

Tengah Bulan Jun (lepas raya) aku tengok banyak anak pokok Santalia tumbuh nak membesar kat kampung. Gatal pulak rasanya nak ambik beberapa untuk bawak balik JB.Pokok ni kalau dibela cantikle tapi kalau tak terbela, boleh naik 3-4 kaki. Itu belum campur anak-anaknya yang ikut membesar, rimbun - serabai...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
7 months and a week ago.

 

Jerebu Bahagian Dua

Bulan Sembilan nih makin menjadi jadi jerebu. Bebudak sekolah yang terkesan syiok terlebih sebab dapat tambahan cuti cuti Malaysia, kannnn.Banyak jugalah gambar menarik aku terima menerusi wazap.Di sini aku abadikan antaranya, harap terhibur heheheheLokasi tak pasti...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
8 months and a week ago.

 

Jom Tengok Filem BoBoiBoy Movie 2

Sejak keluar trailer kat youtube, hero 2 orang tu sibuk betul ajak tengok cerita ni.So, semalam bawakle si abang dengan kakak dia gi beli tiket di Tebrau City.Dengar kutipan pun bagus, dah cecah RM 9.9 juta hanya dalam 5 hari setakat semalam. Haaa tayangan semalam (12.8) pun habis. Nasib baik tayangan untuk...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
9 months and 3 weeks ago.

 

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Selamat Hari Raya Korban buat semua umat Islam, yang menyambut atau tak.Tahun ni sama je cam tahun tahun sebelum ni tak ke mana. Berkumpul di rumah seisi keluarga sambil menjamu apa ajalah juadah yang serba ada hehe.Juadah ikut selera ala-ala bugis. Ada ketupat, lemang, burasak, lepat-lepat, rendang daging,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
9 months and 3 weeks ago.

 

Japan Educational Program

Hehe program ni dah lepas minggu pertama lagi tapi aku mintak gambar-gambar sepanjang kat Jepun berjanggut si Alya nak bagi.Aku pun tak pasti berapa sekolah yang terlibat. Anjuran PPD, tiap tahun buat lawatan sambil belajar ke destinasi berbeza. Terkejut juga bila dapat panggilan dari cikgu masa awal bulan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
10 months and a week ago.

 

Semakan Wang Tak Dituntut

Setakat cerita ini ditulis, sesiapa yang nak buat semakan Wang Tak Dituntut hanya boleh buat di kaunter Jabatan Akauntan Negara serta cawangannya di seluruh negeri.Iyalah, kalau agak agak dah berumur; mungkin dulu pernah kerja sekejap mungkin ada apa-apa bayaran yang patut diterima tapi belum diterima;...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
10 months and 3 weeks ago.

 

Salam Lebaran Daripada EmpayarUtama

Lusa dah Raya, kannnn....?Dan dalam diam tak diam dah lepas lapan tahun setengah rupanya aku berblogging.Memang aku cemburu dengan masa yang cepat betul berlalu.Macam mana; tiba tiba je aku dah kat dunia ni. Hari pertama aku ada dalam dunia - pun aku tak ingat bila. Hari pertama selepas mati nanti,...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog empayarutama empayarutama via EmpayarUtama
2 days and 23 hours ago.

 

1 2 3 4 5 6 Next »