User Profile: hasrulhassan

Show pings in: English | Malay | All

 

hasrulhassan

 

User's Pings

Sort By: Date | Popularity

Page 7 of 38

Merungkai Sejarah Asal-Usul Tulisan Jawi

Sejak dua menjak ini, ramai yang memperkatakan mengenai tulisan jawi yang diperkenalkan di sekolah, terutama di sekolah jenis kebangsaan cina dan tamil, walhal apa yang diperkenalkan adalah tulisan khat dalam pembelajaran Bahasa Malaysia. Terdapat segelintir yang risau dan takut mengenainya. Mengapa harus...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

4 Langkah Serta Tips Untuk Memulakan Pelaburan Unit Amanah

Ibu bapa kini dilihat semakan celik kewangan dengan pelbagai instrumen kewangan yang tersedia. Ada yang memilih untuk melabur ke dalamASB, Tabung Pendidikan SSPN, Unit Trust, emas dan juga saham seperti Amanah Saham Hartanah sebagai jalan untuk menambah jumlah simpanan dan sebagai bentuk mekanisma...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

Persediaan Hadapi Ujian Psikometrik Kerja Kerajaan

Nampaknya pihak SPA telah mengumumkan beberapa ujian Psikometrik untuk beberapa jawatan. Tahniah kepada mereka yang terpilih dan dipanggil untuk menduduki ujian Psikometrik ini. Kami pasti ia merupakan peluang yang dinanti-nantikan sejak sekian lama.Buat mereka yang masih belum ada rezeki dipanggil oleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via iKerjaya Graduan
3 months ago.

 

AMPAC Asah Bakat Kanak-Kanak Berpidato

Anak-anak kecil, memang ada yang petah berkata-kata. Kadangkala ayat yang mereka keluarkan dari mulut yang comel akan mencuit hati dan buatkan si ibu dan bapa tersenyum. Malah, ia mampu menceriakan kehidupan berkeluarga. Anak-anak yang petah menutur kata sejak dari usia kanak-kanak ini, kalau diasuh boleh...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

15 Pick-up Line Hari Raya

Waktu saya muda belia dulu, ayat-ayat pantun bernada cinta selalulah saya gunakan untuk mengayat awek yang saya minat. Waktu tu, waktu otak bergeliga dengan bunga-bunga cinta, jadi memang mudahlah saya nak bersastera ... kononnya nak memikat awek yang saya minat. Yelah, muka saya bukannya macam wajah Brad...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

Amalan-Amalan Sunat Diamal Pagi Raya Aidil Adha

Syukur alhamdulillah, kita beruntung kerana diberikan kesempatan oleh Allah S.W.T untuk meraikan Hari Raya Aidil Adha tahun ini. Hari Raya Aidil Adha atau juga disebut Hari Raya Korban adalah hari kebesaran umat Islam seluruh dunia disambut pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah setiap tahun. Sambutan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

Ujian Sebenar Jemaah Ketika Mengerjakan Ibadah Haji

Saya masih ingat lagi waktu saya kecil, hantar arwah Opah saya pergi ke lapangan terbang Ipoh untuk memulakan perjalanan menunaikan ibadah Haji di Mekah. Ia merupakan antara ingatan paling kuat mengenai Opah saya. Masih terbayang lagi betapa seronoknya arwah Opah dapat peluang menunaikan ibadah ini. ...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

Puas Hati Beli Kabel Charger Smartphone, Harga Bawah RM1

Memang syok bershopping online ni. Anda boleh dapat harga barang yang anda inginkan pada harga yang memang gila-gila murah. Malah, anda boleh dapat berganda penjimatan walaupun harga telah ditambah dengan kos pengeposan. Memang murah betul !! Baru-baru ni, saya beli beberapa kabel smartphone secara online.

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

7 Langkah Pertama Buat Duit Menjadi Personal Shopper

Nampaknya dah semakin ramai orang yang teringin menceburi kerjaya sebagai Personal Shopper. Mana tidaknya, ia merupakan satu kerjaya yang menyeronokkkan, apatah lagi ianya boleh dilakukan secara part-time, dan mengikut kelapangan masa anda. Saya ada ramai kawan-kawan dan kenalan yang telah menceburi bisnes...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months ago.

 

Buat Duit Sampingan Sebagai Part-Time Personal Shopper

Personal Shopper. Satu peluang kerja part-time yang semakin ramai orang ceburi, terutama surirumah yang suka bershopping dan juga kaki travel yang mahu mencari wang sampingan lebih ketika melancong. Ia satu kerja yang semakin popular apatah lagi ia satu kerja yang menyeronokkan. Hari ini saya nak kongsikan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Kakitangan Awam Nampak Lebih Punctual Menerusi Waktu Bekerja Fleksi (WBF)

Mulai bulan Ogos 2019, satu sistem waktu kerja baharu diperkenalkan dalam skim perkhidmatan awam Malaysia. Ia menggantikan sistem waktu kerja lama yang dikenali sebagai Waktu Bekerja Berperingkat (WBB). Waktu kerja baharu dikenali sebagai Waktu Bekerja Fleksi (WBF). Sistem WBF merupakan sistem waktu kerja...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Cara Menarik Pembaca ke Blog Hasilkan Trafik Tinggi

Kebanyakkan kenalan dan rakan online yang saya ada adalah merupakan penulis blog (blogger) dan juga usahawan samada secara part-time atau full-time. Mereka sering singgah dan baca blog saya kerana di awal penerbitan blog ini, saya banyak berkongsi tips dan panduan berkaitan blog dan cara nak menjana income...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Hikmah Dari 20 Karektor Individu Lahir Bulan Ogos

Sedar tak sedar dah tiba bulan Ogos. Bulan Ogos adalah bulan yang agak istimewa bagi diri saya. Pada bulan Ogos, saya dilahirkan. Pada bulan Ogos juga, Tanah Melayu mendapat kemerdekaan dan menjadi sebuah negara merdeka berdaulat bernama Malaysia. Pada bulan yang sama juga, blog ini diperkenalkan pada tahun...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Panduan Borong Jepun dari Satu Platform Mudah

Siapa sini minat untuk borong barang dari Jepun? Aha .. sekarang ni dah ada panduan lengkap yang best yang boleh anda ikuti kalau berminat nak memborong barang dan produk original dari Jepun. Menariknya ialah, anda cuma perlu memborong secara online menerusi satu platform sahaja. Sebenarnya ada beberapa...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Kebaikan, Bahaya Ketagihan dan Risiko Minum Teh Panas

Saya adalah peminat teh. Saya suka mengambil minuman teh, samada teh o atau teh susu. Teh susu di Malaysia lebih dikenali sebagai teh tarik dan menjadi antara minuman kegemaran rakyat Malaysia amnya di waktu pagi dan juga lewat petang. Malah, teh adalah minuman popular di Asia termasuk India, Cina dan juga...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Sejarah Kesultanan Melayu Johor

DYMM Seri Paduka Baginda Permaisuri Agong ke 16, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Al-Marhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj adalah merupakan keturunan di Raja Johor. Baginda Permaisuri Agong diputerikan pada 5 Ogos 1960 di Istana Bukit Stulang, Johor Bahru, Johor Baginda...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Cara Submit URL dan Sitemap Menerusi Bing Webmaster Tools

Ada rakan blogger yang bertanya .. kita cuma perlu submit URL ke Google Search Console je ke? Bagaimana dengan Bing? Bing tak penting ke untuk list-kan blog kita dalam enjin carian? Saya tak pasti samada ramai yang sedar bahawa Bing adalah salah satu daripada enjin carian yang penting di internet. Walaupun...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and a week ago.

 

Dato' Aliff Syukri Dedah Rahsia Teknik Berniaga 'Zero to Hero'

Siapa nak tahu rahsia kejayaan bisnes Dato' Aliff Syukri? Nama Aliff Syukri bukan nama asing dalam dunia perniagaan di Malaysia. Beliau boleh disifatkan sebagai seorang usahawan yang berjaya sehingga menjadi idola sesetengah usahawan kecil di Malaysia ini. Sepertimana usahawan besar dan berjaya lain, Dato'...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and 2 weeks ago.

 

Adsense 112 - Tak Approved Kerana Ada URL Bahaya

Hari ini saya nak kongsikan sedikit tips berkaitan Adsense, terutama rakan blogger yang masih lagi bermasalah untuk apply akaun Adsense bagi membolehkan blog jana income USD. Simple tips yang mungkin ramai rakan blogger tidak sedar .. terutama apabila mendapati permohonan mereka ditolak. Adsense...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and 2 weeks ago.

 

Najmi Peminat Cilik Spiderman

Anak bongsu saya dah semakin membesar. Alhamdulillah, Najmi kini dah berusia lebih 2 tahun. Najmi sihat dan menjadi semakin bijak, malah nampak lebih bijak berbanding abang sulongnya ketika di usia sama. Saya bersyukur dapat menimang cahayamata baharu di usia lebih 40 tahun. Ia menjadi satu penyeri dan...

0Disike this ping 0Like this ping Flag as inappropriate Bookmark this blog hasrulhassan hasrulhassan via HASRULHASSAN.COM
3 months and 2 weeks ago.